Titlurile de stat pentru populatie lansate de Ministerul Finantelor Publice anul acesta au un succes mult mai mare decat cele de anul trecut. In primele doua zile de la punerea lor in vanzare, s-a epuizat deja suma maxima din prospectul de emisiune, insa Ministerul a anuntat deja ca suma poate fi suplimentata in functie de nivelul cererii.
Astfel, pana la finalul zilei a doua de subscriere persoanele fizice au cumparat titluri in valoare totala de 108,8 milioane de lei, cu 9% peste valoarea nominala a intregii emisiuni, respectiv 100 de milioane de lei. In acelasi timp, numarul investitorilor a fost de 3.425, de aproape trei ori mai mult fata de numarul total inregistrat anul trecut (1.236 de persoane fizice in 2015), anunta Ministerul Finantelor.
Oferta se deruleaza din 11 iulie pana pe 29 iulie si se anunta, deja, cu mult diferita de cea de anul trecut. Atunci, din cauza valorii nominale de 1.000 de lei, considerata prea mare, si a mecanismului dificil de stabilire a dobanzii, emisiunea, cu aceeasi valoare totala ca si anul acesta, a fost subscrisa doar in proportie de 65%. De asemenea, si perioada de subscriere a fost mai mica, de doua saptamani fata de trei anul acesta.
Emisiunea va fi suplimentata in functie de cerere
„Succesul impresionant (al emisiunii din acest an - n.r.) sta in primul rand in numarul mare de persoane fizice care au cumparat titluri de stat. Tinta anuntata, de 100 de milioane de lei, va fi suplimentata in functie de nivelul cererii. Cel mai important este sa rasplatim increderea investitorilor persoane fizice in statul roman”, a declarat ministrul Finantelor, Anca Dragu.
Oferta consta in vanzarea de titluri cu o valoare nominala de 100 de lei pe doi ani la o dobanda de 2,15% pe an. Nu exista limita minima de subscriere, dar numarul maxim este limitat la 1.000 de titluri de persoana, deci maxim 100.000 de lei. Ministerul mai precizeaza ca veniturile generate de detinerea titlurilor de stat nu sunt impozitate.
Titlurile pot fi achizitionate, fara costuri, de la cele patru banci intermediare: Banca Comerciala Romana, BRD-Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank sau Banca Transilvania.
"In procesul de subscriere, investitorii pot cumpara titluri fie prin una din bancile intermediare ale tranzactiei fie prin intermediul unei firme de brokeraj autorizata in acest scop. In cazul cumpararii prin bancile intermediare subscrierea se poate face fie cu numerar, caz in care se va deschide doar un cont de subscriere, fie prin indicarea unui cont bancar la banca respectiva sau la o alta banca", se mentioneaza in comunicatul Finantelor.
In plus, ministerul reaminteste faptul ca, la scadenta, se va organiza o loterie aniversara prin care 100 de persoane fizice,
detinatori de titluri de stat ai emisiunii aniversare, vor castiga premii de 1.000 de lei fiecare, indiferent de numarul de titluri
Pana atunci, insa, pentru cei care vor sa renunte la investitie, exista posibilitatea vanzarii titlurilor pe Bursa de Valori Bucuresti, insa la un pret stabilit de piata in momentul vanzarii.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News