top banner

UE avertizeaza: Atentie la investitiile online!

14 Septembrie 2012 | Autor: Conso

UE avertizeaza: Atentie la investitiile online!

Autoritatea Europeana a Valorilor Mobiliare (ESMA) a pus la punct cateva sfaturi pentru consumatorii vizati de firmele de investitii online. Cum numarul reclamatiilor a urcat puternic in ultima perioada, exista mai multe aspecte pe care ESMA le-a subliniat si de catre trebuie sa se tinem seama inainte de a incepe tranzactionarea.
Internetul ofera acces rapid si usor la pietele si produsele financiare, prin platforme de tranzactionare online sau prin telefonul mobil, dar nu intotdeauna ofertele sunt atat de bune pe cat par.
“O rentabilitate mare este greu de obtinut repede si usor in special in prezent, avand in vedere rata mica a dobanzii, instabilitatea persistenta si slaba predictabilitate a evolutiei pietelor financiare”, au precizat reprezentantii ESMA.
Astfel, clientii pot atrasi de promisiunea unor profituri mari si pot recurge la produse si firme mai putin cunoscute si chiar neautorizate.
Tehnicile de vanzare agresive – puse la zid
ESMA avertizeaza clientii sa fie atenti si la modul in care se face vanzarea. Uneori se folosesc tehnici insistente si agresive, se fac oferte “speciale” sau “gratuite” sau se ofera un cont demo.
“O intalnire directa sau o semnatura la fata locului poate prezenta unele inconveniente, dar va protejeaza de tranzactii pripite”, precizeaza oficialii autoritatii europene.
Mai mult, acestia avertizeaza ca nu toate firmele care opereaza pe internet sunt autorizate sa ofere produse de investitii sau pot fi autorizare, dar sa execute alte sarcini. De asemenea, firmele pot sa functioneze ilegal, vanzand produse riscante sau inexistente persoanelor neavizate.
“Multe din aceste firme pot parea serioase si reale, dar nu sunt. ESMA si autoritatile statelor membre au observat o crestere a numarului de plangeri din partea investitorilor cu privire la activitati neautorizate ale firmelor de pe internet”,  mai precizeaza oficialii.
Care sunt principalele capcane?
ESMA a pus la punct si o lisa cu cele mai intalnite “capcane” dar si cateva sfaturi pentru a nu pierde banii prin utilizarea unor produse necorespunzatoare.:
•    Daca o firma pare sa fie autorizata, mai verificati o data acest lucru. S-au descoperit multe cazuri de afirmatii false ale firmelor. Lista firmelor autorizate se regaseste pe paginile online ale autoritatilor nationale. In Romania, aceasta autoritate este Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
•    Daca vi se pare prea frumos ca sa fie adevarat, probabil ca asa este.
•    Materialele publicitare si afirmatiile online pot fi foarte convingatoare. Atentie la afirmatiile care promit “castiguri incredibile” sau un “potential de crestere enorm” al investitiilor. Asemenea afirmatii semnaleaza deseori investitii cu risc mare sau potential fraude.
•    Trebuie sa intelegeti costurile aferente. Firmele trebuie sa va ofere informatiile corespunzatoare. Inainte sa investiti este important sa cititi cu atentie toate materialele de marketing, inclusiv contractul si sa fiti siguri ca ati inteles ce stipuleaza acesta.
•    Evitati sa furnizati datele de pe cardul de credit. Se pot debita bani de pe cont fara consimtamantul dvs. si recuperarea sumelor se poate dovedi dificila.
•    Cautati informatii pe internet despre firma. Experienta si constatarile altor investitiri, ale organizatiilor de protectie a consumatorilor sau ale presei sunt de mare ajutor.
•    Daca aveti de-a face cu o firma care nu este autorizata sa furnizeze servicii si activitati de investitii, inseamna ca veti pierde probabil banii, indiferent de rezultatul tranzactiei efectuate si ca nu veti avea acces la sistemele nationale de protectie de care dispun investitorii care colaboreaza cu entitati autorizate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul