Populatia mai are la dispozitie cinci zile sa cumpere titluri de stat din emisiunea Fidelis Centenar, puse in vanzare din 11 iulie pana pe 29 iulie 2016. Ministerul Finantelor a anuntat deja ca, dupa primele doua zile, s-a subscris o suma mai mare decat cea anuntata initial, de 100 de milioane de lei, dar aceasta va fi suplimentata.
Titlurile pot fi achizitionate, fara costuri, de la cele patru banci intermediare: Banca Comerciala Romana, BRD-Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank sau Banca Transilvania.
Cumparatorul nu este obligat sa isi deschida un cont la banca
Bancile din consortiu au aratat, intr-un raspuns la o solicitare
conso.ro, ca, in cazul in care cumparatorul nu detine un cont la banca, nu este obligat sa isi deschida unul in mod special pentru a participa la aceasta emisiune.
„Clientii trebuie sa furnizeze un cont bancar deschis la orice banca pentru a incasa eventualele diferente rezultate din invalidarea, anularea sau alocarea pro-rata in cazul suprasubscrierii. De asemenea, contul bancar ajuta la facilitarea procesului de incasare dobanda si valoare nominala la scadenta”, se mentioneaza in documentul citat.
La vanzarea pe Bursa prin bancile intermediare, comisionul este limitat la 0,1%
Titlurile, odata cumparate, pot fi pastrate pana la scadenta de doi ani sau pot fi vandute prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti inainte de scadenta, insa pretul poate fi diferit de valoarea nominala de 100 de lei, mai mare sau mai mic, in functie de evolutia dobanzilor pe piata bancara.
In plus, la vanzare prin Bursa, posesorul va suporta si un comision de tranzactionare, insa la bancile intermediare, acesta este limitat.
„In cazul in care un subscriitor intentioneaza sa vanda titlurile de stat inainte de scadenta, conform prospectului, membrii Sindicatului s-au angajat sa limiteze comisionul de tranzactionare la 0,1%, in timp ce ceilalti intermediari vor aplica propria politica de comisionare”, se mai arata in documentul transmis
conso.ro de bancile intermediare.
In cazul vanzarii anticipate, se pierde dobanda
Detinatorul care decide sa vanda titlurile inainte de scadenta pierde si dobanda aferenta, integral daca vanzarea are loc inainte de implinirea unui an de la data emisiunii, sau doar pe un an, daca le vinde in al doilea an de posesie, avand in vedere ca statul va plati cuponul (dobanda) anual.
Titlurile de stat emise de Ministerul Finnatelor Publice, pe o perioada de doi ani, beneficiaza de o dobanda de 2,15% pe an, iar castigul obtinut din aceasta dobanda nu este supus impozitatii.
In plus, Ministerul Finantelor va organiza, la scadenta, o loterie aniversara prin care 100 de persoane fizice, detinatori de titluri de stat ai emisiunii aniversare, vor castiga premii de 1.000 de lei fiecare, indiferent de numarul de titluri detinute.
Aceasta este a doua emisiune de tituri de stat pentru populatie lansata de Ministerul Finantelor Publice dupa zece ani de absenta de pe aceasta piata.
Insa emisiunea din acest an are un succes mult mai mare la public decat cea de anul trecut, avand in vedere ca valoarea nominala a fost redusa de la 1.000 de lei in 2015 la 100 de lei in 2016, iar dobanda a fost stabilita din start la 2,15% pe an, in timp ce anul trecut a fost calculata pe baza unui algoritm complicat.
De aceea, in 2015, emisiunea a fost subscrisa doar in proportie de 65%, iar anul acesta suma pusa in vanzare a fost depasita dupa doar doua zile de la lansare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News