top banner

Cand este bine sa te refinantezi?

22 Noiembrie 2007 | Autor: Marius Serban

Scopul unei refinantari este a obtine un credit mai ieftin care sa-l inlocuiasca pe cel vechi. Acest lucru se poate face atat la banca ce a acordat creditul, dar si la orice alta banca.

 

In cazul de fata, un credit ipotecar de 12.500 euro pe 10 ani se acorda acum la o rata lunara  de aproximativ 140 euro la cele mai bune oferte. Astfel, avand in vedere ca mai aveti de rambursat 8 ani la acest credit, prin refinantare obtineti o economie de 37 euro pe luna si de 3.552 euro pana la finele contractului (37 x 12 x 8).

 

In cazul in care dobanda la noul credit este fixa pe o perioada determinata (de regula, pe un an), atunci cand faceti acest calcul este necesar sa tineti cont de rata lunara care se va plati dupa perioada introductorie. In caz contrar, riscati sa inlocuiti un credit scump cu altul si mai scump.

 

Pentru ca refinantarea sa fie eficienta, aceasta economie de costuri trebuie sa fie mai mare decat cheltuielile aferente – comisionul de rambursare anticipata a vechiului credit, comisionul de acordare a noului credit si taxele cu inscrierea garantiei.

 

De exemplu, sa presupunem ca soldul creditului dupa 2 ani este de 10.500 euro.  Daca banca percepe un comision de rambursare anticipata de 2%, atunci veti plati 210 euro pentru a lichida vechiul credit (10.500 x 2%).

In plus, sa spunem ca noul credit prin care se face refinantarea are un comision de acordare de 2%, ceea ce inseamna ca mai aveti de platit inca 210 euro. Astfel, economia de costuri rezultata prin refinantare va fi de 3.132 euro, fara a include costul cu inscrierea ipotecii. Pentru a afla economia finala, trebuie scazute toate cheltuielile care apar cu aceasta operatiune. Iar, daca in final considerati ca suma rezultata este suficient de mare, atunci se recomanda refinantarea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul