Banuiesc ca intrebarea se refera la fondurile de actiuni sau diversificate. Referitor la anumite detineri ale fondurilor acestea sunt limitate in general la 5% cu niste posibile exceptii de 10%. Dar in general orice fond care se “respecta” are peste 20 de emitenti in portofoliu. Spre deosebire de administratorii consacrati internationali, in Romania se remarca o anumita secretizare a activitatii de investitii si, in special, a detinerilor.
Intr-un fel este de inteles aceasta tendinta de protejare a “secretului” investitional. Administratorii pot sustine ca daca cele mai importante detineri ale fondurilor ar fi publice atunci acestia (administratorii si implicit fondurile) si-ar pierde avantajele competitive, performanta ar putea fi copiata, ducand implicit la o diminuare de ansamblu a randamentelor.
Personal, suntem adeptii unei abordari cat mai transparente fata de investitori, si suntem convinsi ca, pe termen lung, randamentele spectaculoase au ca sursa nu doar o selectie “speciala” a emitentilor cat, mai ales disciplina de investitii – factor cheie in realizarea de randamente sustenabile pe termen lung.
Daca investitorul este interesat de detinerile specifice ale unui fond mutual, acestea sunt obligate sa emita rapoarte semestriale si anuale in care apar portofoliile (static) la 30 iunie si 31 decembrie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News