top banner

Pagina 20 - Pensii: Articole, știri și sfaturi financiare

Suma acumulata la fondul de pensii se imparte intre soti in caz de divort?

In cazul unei actiuni de impartire a bunurilor comune (la divortul sotilor), activul personal net (contributia neincasata la un fond de pensii private) nu va face obiectul impartirii, iar pensia privata incasata / contravaloarea activului personal net va intra in masa bunurilor comune supuse impartirii.

17 Feb 2011 | Pensii

Cand este fondul de pensie facultativa mai profitabil decat depozitul bancar?

Pentru ca fondurile de pensii facultative sa genereze castiguri mai mari decat un depozit bancar, ele trebuie sa asigure randamente cu 3-5% mai mari decat rata dobanzii oferita la banca.

13 Feb 2011 | Pensii

APAPR: Nota de presa

APAPR dezavueaza tonul tendentios in care un numar (este adevarat, foarte redus) de publicatii inteleg sa prezinte informatiile legate de sistemul de pensii private, avand o abordare de natura sa induca neincredere in randul participantilor cu privire la fondurile de pensii.

10 Feb 2011 | Pensii

Fondurile de pensii au investit intr-o banca aflata la un pas de faliment

Lipsa de transparenta a fondurilor de pensii poate sa-i coste serios pe termen lung pe participanti. Informatii publicate recent de Comisia de Supraveghere atesta faptul ca unele fonduri de pensii au investit banii participantilor intr-o banca aflata la un pas de faliment, la sfarsitul anului 2010.

08 Feb 2011 | Pensii

Investitiile fondurilor de pensii ies din anonimat. Clientii raman in ceata

Comisia de Supraveghere a publicat pentru prima oara lista detaliata a investitiilor efectuate de fondurile de pensii. Valorile sunt agregate la nivelul intregii piete, astfel ca participantii tot nu pot cunoaste exact situatia de la propriul fond de pensii. Implicit, comparatia intre fondurile de pensii ramane deficitara la acest capitol.

07 Feb 2011 | Pensii

Salariatii in varsta ar putea beneficia de o mai mare siguranta a locului de munca

Parlamentul European doreste sa garanteze o siguranta mai mare a locului de munca pentru salariatii in varsta, avand in vedere cresterea varstei de pensionare in statele membre.

02 Feb 2011 | Pensii

La ce varsta voi putea incasa pensia privata obligatorie si facultativa?

In cazul in care pensionarea se face la implinirea varstei minine stabilita prin legea pensiilor publice, persoanele vor putea incasa si pensia privata obligatorie de la aceeasi data. Pensia privata facultativa poate fi disponibila dupa implinirea varstei de 60 ani.

25 Ian 2011 | Pensii

Pot sa renunt la fondul de pensie privata?

Participantii la fondurile de pensii private - obligatorii si facultative - nu isi pot retrage banii acumulati decat in momentul pensionarii, conform prevederilor legale, iar sumele vor putea fi utilizate doar pentru achizitionarea unei pensii private.

23 Ian 2011 | Pensii

41% dintre romani cred ca vor avea la pensie mai putini bani decat parintii lor

Aproximativ 41% dintre romani cred ca la pensie vor avea mai putini bani decat parintii lor, insa doar o mica parte ia masuri pentru a-si asigura un viitor mai sigur, arata un studiu ING.

10 Ian 2011 | Pensii

In ce conditii se obtine pensia anticipata partiala?

Pensia anticipata partiala se cuvine cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare. Totodata, se pot pensiona anticipat persoanele care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

09 Ian 2011 | Pensii
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul

Compară